马来网民赞华青趁假期勤劳赚钱 并够够力批一些马来人 一句话网民纷赞爆

ZanZanZan 02 December 2019 Mon 爆点2
(雪蘭莪·八打靈再也2日訊)臉書用戶胡思納(Husnal Azhari)日前在臉書貼文,盛讚2名華裔年輕人,懂得利用學校假期打工賺錢,反觀一些馬來人只會花父母錢,長大後又要金援,看到華裔子弟比較富有時,卻高喊「馬來人至上」。

胡思納是在停車場,遇到2名華裔年輕人,向他宣傳一觸即通的電子支付活動後,有感而發在臉書發表文章。

他指出,2名華裔年輕人分別是中學生,即將要升上中三和中五。他說,2人對工作認真負責,向他完整介紹電子支付的詳情,包括如何安裝和使用,讓他決定馬上註冊安裝。問起一天能賺多少錢時,2名少年也如實回答約80令吉至150令吉。

胡思納有感而發寫道,「馬來人孩子要是學校開始放假.......我也懶得評論,要是7、8人被車撞死,一些極端種族主義者,就會忙著造謠種族問題。」

「之後在生活上,看到華人子弟比馬來人孩子富有時,他們又在那裡高喊馬來人至上......」

他指出,別人努力工作爭取所需,「但我們自己種族的孩子,小時就花父母的錢,等到長大後又希望獲得金援,如果沒拿到又在那裡生氣......」

最後,他感嘆道,「馬來人...馬來人...被告誡時卻只會生氣。」

這篇貼文在11月29日上傳掀起熱議,獲得逾1500次分享。

全文如下:

Beza antara anak MELAYU dan anak CINA bila TIBA CUTI SEKOLAH

Sedang saya menunggu kawan di tempat letak kereta, ada dua anak cina dtg promote Touch & Go E-wallet. Bersungguh-sungguh dia explain. Siap bg tau apa kelebihan produk yg dia orang promote. Siap tolong install apps, ajar cara mcm mana nk guna .. semua FOC.. Saya terpengaruh & sign up terus ... heheheheh 

Bila tanya sekolah form brapa. Sorang nk masuk form 3. Sorang nk masuk form 5 .. tanya berapa income satu hari. Dalam RM80 - RM150 sehari satu orang .. fuuuhhhhhh lumayan 

Anak melayu cuti sekolah jer mula lah .. eermmmmm nk komen pun malas .. bila 7 8 orang mati kena rempuh kereta mula lah extremist-perkauman canang merata isu perkauman..

Later in life, bila anak2 cina lebih kaya dari anak2 melayu ni mula lah meracau KETUANAN MELAYU ..

orang lain kerja kuat utk dpt sesuatu. Anak2 bangsa kita kecik2 habis kan duit mak bapak. Bila dah besar asik duk harap BRIM .. tk dpt marah ...

MELAYU .. MELAYU .. bila tegur marah ..


ZanZanZan 著作权声明:本网站之文字、图片及影音,非经授权,不得转载